péntek, február 15, 2013

Kuglófmánia 1: Márványos kávés kuglóf csokoládémázzal

Ősz óta kuglófmániában szenvedek, gyűjtögetem a recepteket és egy kuglófformára vadásztam. De nem ám a hagyományos, németes, magas, elkeskenyedő tetejűre. Hanem gyerekkorom kedvenc formájára. Anyám kapta a barátnőjétől, aki Kanadából hozta magával, és valahogy nálunk ragadt. Laposabb a hagyományos formánál, szélesebb, vékonyabb és vastagabb szeletek váltakoznak a koszorúban. Sokkal szebbnek találom, mint a tradicionális formát. Végre megtaláltam és 2 hónapos várakozás után (na nem azért, mert olyan ritka, hanem mert volt némi logisztika benne, hogy a konyhámba érjen) meg is érkezett.
De a felszenteléséig nem bírtam várni, tesztelgettem az összegyűjtött recepteket. Az egyik ilyet, egy kávés kuglófot őzgerinc formában sütöttem meg, és így is nagyon mutatós lett. Az ízéről nem is beszélve, egy délután elfogyott.


Az eredeti recept a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában volt, de az csalódást okozott. Az eredeti arányokkal nem volt elég markáns az íze, nem volt benne érezhető a kávé, és a tésztája is elég tömör volt, így kicsit korrigáltam az arányokon.

Márványos kávés kuglóf csokoládémázzal

Hozzávalók:
3 tojás
15 dkg porcukor
14 dkg vaj vagy margarin (én Meggle vajat vagy Aro teavajat használok)
1 dl natúr joghurt
1 ek kristálycukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
16 dkg liszt
2 ek instant kávé + 1 tk kakaópor (legalább 20-22%-os legyen, mint pl. a Holland Kakaópor)
1 tk vanília esszencia vagy aroma

Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a porcukorral és a vajjal kihabosítjuk, majd beletesszük a joghurtot is. A fehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd a sárgájával óvatosan összekeverjük. Az így kapott krémbe belekeverjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet. A kész anyagot kettészedjük. Az egyikbe belekeverjük a vanília esszenciát. A másikhoz az instant kávét és kakaóport 5 ek forró vízben feloldjuk, majd hozzákeverjük a fele masszához. A kétféle tésztát felváltva a formába adagoljuk, hogy a végeredmény márványos hatású legyen.

Sütés: 160 C-os sütőben kb. 35-45percig - ez a formától is függ, miben sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük kivétel előtt.

A végső formáját a csokoládémáz adja meg: egy 10 dkg-s étcsokoládé táblát némi vajjal és tejjel gőzfürdőben felolvasztunk, és lazán ráöntjük, hogy szabálytalanul folyjon le a szélein. Az eredeti recept szerint erre kockacukrot és kávészemeket szórjunk. Én inkább az Oetker apró arany és ezüst cukorgyöngyeit választottam.

Jó sütögetést mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése