kedd, április 10, 2012

Tavaszolunk, ablakpárkányon kertészkedünk...

Az elmúlt három húsvéti nap (nekem a szombat is az, hiszen akkor régen már nem kellett suliba menni :-)) olyan tevékeny volt, hogy nem volt időm egy bejegyzésre sem.
Hogy mit is csináltunk?

Főztünk
szereztem nyulat enyhén hosszadalmas tortúrával. Itt Debrecenben, a város méretéhez képest nem is olyan könnyű bárányt, borjút vagy nyulat szerezni. A legtöbb hentes reflexből közli, hogy nincs és hogy "itt olyat nem esznek". Ez utóbbi rövid kis mondatot mindenki szóról szóra elismételte, már kezdtem gyanakodni, hogy a hentesek létrehoztak egy 'ittolyatnemesznek' listát, amit mindenki álmából felkeltve hátraszélben is hibátlanul tud. De nem kesergek tovább a beszerzés gyötrelmein, lényeg, hogy szombat délutánra lett friss nyúl. A neten egy olasz szakács fantasztikus és igen rövid videós kiképzését követően bátran nekivágtam a csontozásnak majd a darabolásnak. A combokból fantasztikus rozmaringos sült lett kakukkfüves burgonyakörettel,

rozmaringos nyúlcombsült

a többiből pedig isteni nyúlpaprikás nokedlivel. Ugyan a nokedli Párom szerint kicsit rusztikus lett, de még Manó is úgy tolta a 11,5 hónapjával, hogy nem voltak kétségeim a minőséget illetően. Receptek a szerkesztőségben!

Kertészkedtünk
Az időjárás nem kifejezetten kertész és palánta kedvenc volt a hétvége második felében. A gyors telefonos rokoni húsvétköszöntő alatt egy röpke időjárásfelmérésre is volt módunk, vasárnap délután Zircen már fél órája havazott, a Balaton északi partján akkor kezdtek a hatalmas pelyhek hullani, Budapesten erős szél és undokság volt a jellemző. Szintúgy Debrecenben. De mivel egy előrelátó kezdő kertész felkészül az időjárásból is, így a kedvezőtlen szelek ellenére is megvolt a program: szombat délután lefotóztam végre az első márciusi vetésű növénykéket:

Miniatűr konyhakert az ablakpárkányon

A kis hely ellenére is sokféle növény található egyetlen ablakpárkányon: rozmaring és kakukkfű a virágládában; snidling kis kaspóban; bazsalikom nagy kaspóban; újhagyma és madársaláta recykling edényekben.
Ez utóbbiak ültetőedényeire vessünk egy komolyabb pillantást:

Madársaláta és újhagyma recykling cserepekben
 az újhagymák egyesével egy-egy babaételes üvegcsében üldögélnek. Az üvegek sivár megjelenését színes csomagolópapírral és az ültetés dátumát, a növény nevét tartalmazó feliratokkal dobtam fel. Ez utóbbi nem hátrány, ha az ember lánya többféle magot is vet.
A madársaláta (vagy galambbegy) kétféle magjai különböző méretű konzervdobozokban laknak. A koraibb már komoly példány, míg a későbbi még bölcsődés. A dobozok is kaptak törődést, maradék szalagokkal dobtam fel őket.


Micsoda reggelik! Akár a 8. kerület közepén az ember az ablakához lép, frissen felszed egy-két újhagymát, cserépből a szendvicsére varázsol egy kis apróra vágott madársalátát, snidlinget. Kezdő kertészeknek, gyerekeknek is látványos sikerélmény.

Amire figyeljetek palántaneveléskor:
Vízellátás - se a túl sok, se a kevés; se túl kemény víz nem jó.  Érdemes spriccelve öntözni, különben a nem túl mélyre vetett magokat, gyenge lábakon álló bölcsiseket egy nagy adag vízsugár kimoshatja a helyéről. Ha nem akartok ehhez külön eszközt venni, a háztartásban is találhattok hozzá megfelelő "spricnit": balzsamecetes üvegcsék, kimosást nem igénylő hajápóló szerek flakonjai ideálisak. A vízforraló kancsóból összegyűjtött és kihűtött víz tökéletes a locsoláshoz. Kora tavasszal még a nap elején, amikor már kicsit felmelegedett az idő, érdemes locsolni. Esti locsolásnál egy hűvösebb éjszaka akár meg is fagyhat a felső földréteg a benne üldögélő magokkal.
Napsütés - ne érje őket egész nap tűző napsütés, mert hamar kisülnek. Ha ilyen adottságú a párkányod, érdemes egy kis árnyékolót szerkeszteni: néhány hurkapálcára egy vékony fehér anyagot, pl. egy felvágott pelenkát, kiselejtezett pólót, lepedőt rögzíteni, és a nap felőli oldalra letűzni; ugyanezt az anyagot az ablakrácsra kötve is jó megoldás lehet. Érdemes világos anyagot választani: ne árnyékolja be a szobát, míg a túl sötét anyag magába szívja a napot, így megfőzöd az érzékeny kis növényeket.
Hideg - elvileg a vetőmagokat tartalmazó zacskókon lévő infók alapján be lehet lőni az ültetési időt. De ha egy hirtelen hidegfront lecsap, a kevésbé harcedzett növények könnyen enyhe fagykárokat is szenvedhetnek: leveleik bebarnulnak, az egész növény lekonyul. Érdemes egy újságpapírral letakarni őket, vagy hurkapálcás módszerrel a ládát körbekerítve kis melegházat rögtönözni nekik.

A további kertészkedéseimhez segítséget is találtam. A neten böngészve felfigyeltem egy korántsem teljes kertészeti magazintesztre. A győztesként kihozott Meglepetés különszám Virágok & Kert magazin számomra ismeretlen volt, de beszereztem, és valóban igen jó anyagot raktak össze a szerkesztők! Ne hagyjátok ki! Az előbbi kertészeti magazin teszt írójának jelezném, hiányzik a listából a kéthavonta megjelenő Veranda és a negyedévente megjelenő Kertparádé kiadvány is.

A fennmaradó időben pedig Manó volt a főszereplő, állandó készenlétben tartott bennünket fantasztikus tempóban fáradhatatlanul mászkálva körbe a lakásban, válogatott ügyességgel sodorva bajba magát minden pillanatban.

Jó kertészkedést mindenkinek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése